De 5 beste tips voor als je wilt gaan bloggen: bloggen tips (1)

15:00:00

Na 3 verschillende blogs en jaren als blogger wil ik jullie graag tips geven over wat je moet doen als je wilt gaan bloggen. Dit zijn dingen die ik ook al doende heb geleerd en graag op voorrand had geweten. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben! 

1. Waar wil je over bloggen?

Als eerste moet je weten waarover je wilt bloggen. Dit kan van alles zijn zolang je het maar leuk vind. Als je iets leuk vind dan merk je dit ook als je de blog leest. Als je eenmaal weet waarover je wilt bloggen dan moet je iets vinden dat je uniek maakt. Wat onderscheid jouw van andere bloggers die over hetzelfde bloggen. Dit kan jouw persoonlijke schrijfstijl zijn of jouw unieke kledingstijl (als je bv over mode wilt bloggen) of jouw mooie foto's of ... .

Iedereen is natuurlijk uniek maar het moet echt iets zijn waardoor jouw blog opvalt. Dit is natuurlijk niet makkelijk om te vinden maar als je pas gaat beginnen moet dit ook niet. Na een verloop van tijd merk je dat je bepaalde dingen goed kunt en dat je deze leuk vind. Dit kan dan jouw unieke eigenschap worden. Ik ben op het moment ook nog wat aan het zoeken maar ik weet wel meer de richting die ik met mijn blog uit wil en wat mij dan ook op termijn uniek maakt.

2.  De naam voor je blog

Als je eenmaal weet waarover je wilt schrijven dan is het volgende wat je moet doen een naam kiezen. Dit is belangrijk voor een blog. Hier zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Zo moet je naam niet te moeilijk zijn, men moet jouw blog kunnen vinden. Ook een te lange naam is niet zo handig. Dit kan leiden tot type fouten voor als men je blog wilt vinden.

Wat wel goed is dat hetgeen waarover je blogt in je naam opneemt men weet dan immers meteen waarover je blogt. Dus zoals bij mij: ik blog o.a. over beauty en dit zit dan ook in mijn naam.

Ook hier moet je gaan kiezen of je wilt bloggen op een eigen domein naam of op een gratis domeinnaam. Hier is geen goede of slechte keuze. Maar als je later verder wilt met deze blog en er iets professioneel mee wilt doen. Dan is het beter dat je dit op een privé domein doet. Dat oogt gewoon professioneler.
Het kopen van een domeinnaam is niet duur, ik zelf heb mijn gekocht via versio.nl en daar kostte het maar €4. En daarbij gebruik ik dan de gratis webhost blogger. Mijn vorige 2 blogs waren op een gratis domein (bloggen.be en blogger)  en dat werkte ook prima maar ik vind dat ik nu meer mijn best doe voor deze blog omdat het nu echt van mij is.

3. Gebruik bloglovin' en sociale media

Als je eenmaal je domein naam hebt (via eigen domein of niet) dan kan je domein laten registreren bij bloglovin'. Dit is een handige site waarbij men je blog kan volgen en dan krijgt men op de zoveel tijd een mail met alle nieuwe blogpost van de verschillende sites die je volgt. Elke keer dat je een post publiceert komt deze automatisch bij bloglovin' te staan en je kan dit ook linken aan je twitter profiel, er wordt dan een link op jouw twitter geplaatst van je nieuwste artikel samen met je titel van dat artikel.

Hoe registreer je je je blog op bloglovin'? Je gaat naar de zoekfunctie en je typt je blognaam daar. Normaal zal hij deze niet vinden en dan komt er een te staan: Add blog to bloglovin'. En daar moet je dan op klikken en dan moet je je webadres invullen in de kader. En binnen een paar dagen doe je hetzelfde en dan staat je blog bij de zoekresultaten. Dan klik je daar op en kan je de blog claimen. En voila je blog staat bij bloglovin'.

Sociale media is ook zeker belangrijk! Door over een artikel te tweeten, instagrammen of erover te pinnen kan je meer volk naar je site lokken. Je blog kan super zijn maar als niemand jouw blog leest of kent dan is dat zonde. Op al deze sites zit veel volk en dit zijn allemaal potentiële lezers van je blog.
Wel ben ik persoonlijk niet fan van op andere mensen hun foto's te vragen dat mensen naar jouw account of blog willen kijken. Laat gewoon een leuke reactie achter, en dan zullen mensen als ze willen op je account kijken. 

4. Gebruik google analatics

Als je eenmaal een blog hebt kan je ook een google analatics account aanmaken. Deze site houdt dan heel correct bij hoeveel bezoekers je hebt, waar deze vandaan komen, .. . Dit doe je simpel door een html code op je site te zetten. (Deze code is uniek per persoon). Sommige webhost bieden dit ook aan maar deze zijn niet altijd heel accuraat, dus dit is dan een betere optie.

Dit is heel handig om te hebben, zo kan je namelijk zien waar je lezers vandaan komen, via welke sites ze naar je blog komen, welke leeftijd ze hebben, .... .
Dit is allemaal handige informatie waar je veel mee kan doen. Zo zie ik bv dat mijn recepten veel bezoekers trekken en daar kan ik dan op in spelen door mijn recepten bij andere websites zoals volrecpeten.nl of mytaste.be te zetten. Zodat meer mensen via die sites naar mijn blog komen.

5. Blog regelmatig

Als je op een vast moment blogt dan weten je lezers op welk moment er iets nieuw op je blog te vinden is. Je moet niet dagelijks bloggen, 1 keer per week is ook voldoende. Hier geld kwaliteit boven kwantiteit! De voltijdse bloggers hebben misschien tijd voor 2 artikels per dag maar daar heb ik gewoon weg geen tijd en geen inspiratie genoeg voor. Ik blog nu 3 - 4 maal per week nl. elke maandag, woensdag en vrijdag. Op deze dagen vind je om 3 uur een nieuw artikel en op zondag vind je soms een extra artikel, dit kan over van alles gaan.


Heb je zelf nog tips of vragen? Je mag deze altijd in de reacties zetten!

Rosalie
X

You Might Also Like

0 reacties

Laat hier je reactie achter! Ik hoor graag wat je van het artikel vindt

contacteer mij!

Naam

E-mail *

Bericht *

About Me