Solliciteer tips!

06:00:00

Afbeeldingsresultaat voor solliciteren

Solliciteren is iets wat we allemaal in ons leven moeten doen maar het is niet meteen gemakkelijk. Je moet in 30 minuten mensen kunnen overtuigen dat jij de geknipte persoon voor hun bent. Ik heb het afgelopen jaar al redelijk wat gesolliciteerd en ik heb hiervan bepaalde dingen geleerd die ik nu wil delen.


Wees jezelf

Afbeeldingsresultaat voor solliciteren

De eerste en belangrijkste tip die ik je wil geven is blijf jezelf. Het is niet makkelijk om jezelf te zijn bij mensen die je niet kent en die je op alles wat je doet (zit houding, gedrag, oogcontact, …) en alle keuzes die je in je leven gemaakt hebt  beoordelen. Maar probeer ze te behandelen alsof ze een goed kennis zijn (waar je nog formeel tegen moet zijn!).

Als je niet jezelf bent dan komen ze er snel genoeg achter.  De mensen bij wie je solliciteert zijn mensen die dit vaak doen en daardoor zien ze meteen door je leugens heen.

Dus wees jezelf dit loont in de langere termijn beter.   Bedrijven zoeken niet alleen mensen die de juiste kennis / ervaring hebben maar ook qua gedrag en persoonlijkheden overeen komen met het bedrijf. Dus als ze je ware persoonlijkheden kennen dan kunnen zij meteen zien of het bedrijf op basis daarvan bij je past.

Overdrijf niet in je cv / ervaringen

Als je je cv wat wilt opsmukken of je ervaringen wat overdrijven doe dit dan zeker niet, dit komt uit. Bedrijven testen op bepaalde kennis en een bedrijf / referentie opbellen is ook snel gebeurd. Als ze je betrappen op een bepaalde leugen dan is het meteen gedaan met jouw kandidatuur.

Wil je wel weten wat je in je cv moet zetten? Dan moet je binnenkort even terug komen kijken hier, ik ga binnenkort een artikel maken over hoe je het best je cv opstelt en wat je er in moet zetten. 

Dress to impress

Afbeeldingsresultaat voor solliciteren
Een eerste indruk is heel belangrijk. Ga daarom niet solliciteren in een joggings broek maar kleed je deftig. Een costuum moet daarom ook niet (tenzij je weet dat dit in het bedrijf wel gebruikelijk is) maar een geklede broek en hemd voor de mannen is genoeg. Voor de vrouwen is een kleedje of geklede broek ook voldoende. Vrouwen moeten ook niet overdrijven met make-up, ik heb hier in het verleden ook al een artikel overgeschreven deze vind je hier.

Bereid je voor

Afbeeldingsresultaat voor solliciteren

Dit is een vrij logische tip maar toch doen veel mensen dit niet. Je kan de standaard vragen voorbereiden (zie lijstje hieronder) maar leer geen antwoorden vanbuiten. Bv op de vraag: ‘geef me 2 sterke punten van jezelf’. Weet welke je sterke punten zijn en kan deze kort toelichten maar ga geen antwoord van een pagina voorbereiden.

Bekijk ook zeker de website van het bedrijf. Wat doen ze, waarvoor staan ze bekend, wat is hun missie / doelstelling, historiek, eventueel jaarrekening opzoeken, … .

Bereid ook eventuele persoonlijke vragen over je cv en opleiding voor. Zo kreeg ik vaak de vraag waarom ik mijn opleiding koos, wat mijn favoriete vakken waren, wat ik er uit geleerd heb, … . Ook op eventuele vragen over gaten in je cv bereid je je best voor. Als er een jaar (of jaren) ontbreken op je cv kan je er van uit gaan dat ze er vragen over gaan stellen.

Standaard vragen:

Bespreek jezelf eens kort
Waarom wil je hier werken?
Wat spreekt je aan in de functie?
Waar hoop je te staan in 5 jaar?
Hoe denk je dat de eerste week hier zal verlopen?
Noem 2 van je sterkste punten? En 2 van je slechtste?
Waarom wil je weg bij je huidige werkgeven?
Hoe ga je om met druk?
Op welke verwezenlijking ben je het meeste trots?

Bij uitgebreide interviews worden er soms ook hypothetische vragen gesteld om te zien hoe je zou reageren in zo’n situatie:
Bv. Je ziet je collega iets doen wat niet mag volgens de regels, wat doe je?

Slot vragen

Bij elke sollicitatie gesprek wordt er op het einde gevraagd of je zelf nog vragen hebt. Hier zou je altijd van gebruik maken om te laten zien dat je goed geluisterd heb. Een paar standaard vragen die ik altijd stelde:

Hoe zal de eerste werk week er uit zien? (Ongeacht of zij je dit zelf hebben gevraagd of niet dit is voor jouw ook heel interessante informatie)
Zijn er dingen van het sollicitatiegesprek waarvan u denkt dat beter kunnen? (Hier leer je het meeste uit)
Hoe verloopt het sollicitatie gesprek verder?
Kunt u me meer vertellen over de mensen met wie ik het meest zal samenwerken?

Dingen die je beter NIET vraagt:

Wat bedraagt het loon? En eventuele andere voordelen
Informatie over verlof?

Afbeeldingsresultaat voor solliciteren

Dit zijn een paar van de belangrijkste tips die ik je kan geven. 

Heb je zelf nog tips? Laat ze zeker achter in de reacties!

Rosalie
X

You Might Also Like

0 reacties

Laat hier je reactie achter! Ik hoor graag wat je van het artikel vindt

contacteer mij!

Naam

E-mail *

Bericht *

About Me